Monday, 29 August 2011

Tat Nanas gulung~~

Assalamualaikum n salam sejahtera semua :)


ok..tak nak cakap byk2..jom buat tat nanas gulung!

seketul butter
3 sudu besar gula icing
3 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung castard
sebiji kuning telur
esen vanilla
jem nanas
pam acuan tat gulung no. 170

pukul butter n gula sampai kembang
masukkan kuning telur n esen vanilla n pukul lagi

masukkan tepung sikit2
uli sampai jd doh yg sgt lembut

masukkan doh dlm acuan
pam kan doh dgn corak garis2 di bawah n permukaan rata di atas
letakkan jem nanas di atas permukaan rata n gulungkan

susun atas tray n sapukan kuning telur atas tat 

bakar pd suhu 175.c selama 15-25minit
* aku bakar 10minit je pun dah hampir hangus sbb oven baru sgt panas
ok mcm biasa ini adalah resepi dr Biha..disebabkan stok nanas kat kebun abah aku dah habis..mak aku pun beli nanas yg dah siap jd jem instead of beli nanas yg belum jd jem..haha 

walaupun pd rupa..kuih tat nanas gulung yg aku buat ni tak layak utk dijual tp rasanya sgt lembut n rapuh..nyum3 :D..korang boleh try resepi ni klau nak tau rasanya atau.........datanglah beraya rumah aku!! 

esok raya kan??....selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir n batin :)

~ huhu..ramadhan bakal berakhir :'( ~


Saturday, 27 August 2011

Semperit Dahlia Cina


Assalamualaikum n salam sejahtera :)


semperit @ dahlia @ bunga cina

nama punya lah banyak tp ni lah pertama kali aku try buat kuih ni
aku suka kuih ni sbb dia lembut melt in mouth, tak manis sgt so mesti ada ceri atau apa2 yg manis kat atasnya

ok ini resepi dr kawan aku yg tak pernah lokek ilmu n resepi utk dikongsi bersama iaitu Nabiha Jabid :D

300g butter
140g gula icing
100g tepung jagung
160g tepung castard
240g tepung gandum
2 biji kuning telur

-pukul gula n butter sampai kembang
-masukkan telur n pukul lg
-masukkan tepung
-uli doh
-masukkan dlm acuan pam
-pam kan atas tray
-letak ceri
-bakar 175.c selama 15-20minit

gula icing 140g n seketul butter + 50g (300g butter)

ceri dah potong kecik2 utk hiasan
acuan bunga dahlia
sebelum bakar dlm oven
macam cantik kan aku buat..hehe
lepas bakar
mcm kembang n penyek sikit
hahaha..kelakar la plak
finally..this is my 1st trial of semperit...rupa tak berapa nak cantik la kalau nak banding dgn semperit yg beli tp rasa tu dah ada dah..Alhamdulillah..thanx Biha for the recipe :)

~ tat nanas gulung..coming soon ~

tulisan jawi di Facebook

السلام عليكم دان سلامت سجهترا

ماري كيت بلاجر منايف دالم توليسن جاوي
: سيلا ايكوت لغكه2 دباوه

control panel > clock, language n region > change keyboard n other input method


change keyboard

add


arabic (saudi arabia) > ok


apply > ok



EN (taskbar belah kanan) > AR


menu (start) > all program > Accessories > Ease of Access > On-Screen Keyboard


sebenarnya ini adalah keyboard bahasa Arab..jadi tak semua huruf untuk tulisan jawi ada kat keyboard ni 
sbb tulisan jawi ni merupakan bahasa Melayu yg ditulis menggunakan huruf2 bahasa Arab
jd..huruf ca, nga, pa, ga, va tiada dlm keyboard

lama sgt tak baca n tulis jawi...apa2 perkataan korang boleh try semak kat E-jawi Translation
boleh jugak LIKE Ejawi Transliterasi kat facebook
so lepas ni boleh komen2 n letak nama kat fb guna tulisan jawi 

ok...mcm simple sgt step yg aku bg ni...harap korang faham :)

~ ماري مرتبتكن توليسن جاوي ~

Wednesday, 24 August 2011

Cookies Cip Coklat

Assalamualaikum n selamat sejahtera :)

kalender di sebelah kiri ni menunjukkan kita sudah berada di atas dalam bulan Ramadhan hari yg ke 24. jadinya kita dah puasa selama 24hari (eh..yeke??tak pernah tinggal ke??hehehe)..kalau ikut kalender kita masih ada kurang dr 7hari je lagi nak pakai baju raya kan? Tapi hari ni aku bukan nak cerita pasal fesyen baju raya mahu pun warna tema baju raya haha..aku nak share dgn korg mcm mana nak buat kuih raya iaitu 'cookies cip coklat'..nyum3 :D

bahan2
-seketul buttercup (250g)
-200g gula icing
-300g tepung gandum
-2sudu besar serbuk koko
-1 biji kuning telur
-1 sudu besar susu tepung
-100g badam hancur
-100g cip coklat
-1/4 sudu kecil sodium bikarbonat(diayak dgn tepung gandum)
-1/4 sudu kecil esen vanilla
-secubit garam

cara2
-pukul butter n gula sampai kembang
-masukkan kuning telur n pukul lg
-masukkan esen vanilla n garam
-masukkan tepung gandum, serbuk koko n susu tepung
-letak coklat cip n badam 
-bentukkan dlm dulang yg dah dilenser
-bakar 190.c selama 12-14minit

resepi asal aku dpt drpd coursemate aku, Nabiha Jabid..yg ajar n bg tips nak buat pulak dr Kak Ain Rosedee..1st trial aku skema ikut resepi ni sebijik2...mula2 bakar mcm tak masak, lepas tu terhangus plak..haha.bila dah buat byk kali baru aku tahu apa yg kurang n apa yg lebih. Ada jugak la yg aku modify sikit2..Alhamdulillah still menjadi :D jadi kat sini aku nak tunjuk sikit mcm mana aku buat cookies ni

sediakan bahan2
- seketul buttercup (250g)
- 1 cawan gula icing
- 3 cawan tepung gandum
- 1/4 sudu KFC sodium bicarbonate
- 1 sudu makan susu tepung
- 2 sudu makan serbuk koko
- 1 biji kuning telur
- 1/4 sudu KFC esen vanilla
- 1 bekas kecil kacang badam hancur
- 1 bekas kecil cip coklat

* sebenarnya aku nak letak 2 cawan gula icing sbb aku suka2 je nak assume 100g= 1cawan tp kali ni aku  terlupa letak lg 1 cawan gula icing..
* esen vanilla aku letak kat kuning telur tu sbb akak aku cakap esen vanilla tu fungsinya tak nak bg bau telur
* aku ayak tepung gandum + sodium bicarbonate + susu tepung + serbuk koko bersama2

1st step yg common tiap kali buat biskut
pukul gula icing n butter sampai kembang

* mak aku cakap kalau dah putih pucat tu maknanya dah kembang lah tu
2nd step yg common pulak
masukkan telur n pukul sampai kembang lg
masukkan tepung yg dah diayak bersama2 sodium bicarbonate, serbuk koko n susu tepung tadi sedikit demi sedikit  sampailah sebati
masukkan badam hancur n cip coklat
uli doh sampai sebati

* doh yg aku buat ni agak lembik..hmm sbb kurang gula ke kurang tepung??
ok..sbb aku pandai2 je nak modify resepi org kot..haha

aku bentukkan adunan guna garfu n terus susun atas tray yg dah dilenser

* sblm bakar..aku preheat oven 20minit
ok..ini yg aku dah bakar dlm oven selama 30minit, 190.c
masa kita keluarkan panas2...cookies still lembut lg..bila dah sejuk, cookies jd rangup

* nampak tak apa beza gambar ni dgn gambar kat atas??
* aku kena bakar lebih lama berbanding resepi asal atas faktor jenis oven,  doh n tray
pastikan cookies betul2 sejuk sebelum simpan dlm bekas kedap udara
krup..krup..krup(eh camni ke bunyi rangup?..haha)
sedapnya!!walaupun aku letak 1 cawan gula icing je tp bg aku rasa manisnya dah cukup!
ok...korang boleh lah cuba.semoga berjaya :D

~ nyum3...rangup mcm femes amos :P ~

BUKA PUASA : 1st time makan ayam penyet

Assalamualaikum n salam sejahtera kawan2 :D

korang tau tak ini apa??

Inilah rupanya AYAM PENYET!!!

selalu sgt aku nampak restoren ayam penyet ni yg tumbuh bak cendawan lepas hujan kat mana2 je...tp aku takde nafsu langsung nak try rasa walaupun hakikatnya aku ni pencinta ayam goreng. sampailah 1 hari iaitu tanggal 17 Ramadhan 1432H bersamaan hari Rabu minggu lepas..aku join buka puasa dgn kawan2 hostel aku kat Kuala Lumpur..ok..meh aku cerita pasal ayam penyet ni sikit..

asalnya drpd Surabaya, Indonesia..hidangannya terdiri drpd ayam goreng tepung yg sgt crunchy n juicy isinya..lepas tu ada sambal belacan, tempeh goreng, tauhu goreng, kacang panjang n kobis..pastu ada taburan kerak2 tepung goreng ayam tu..

1st time aku rasa..uummm...sedap sgttt!!lepas ni boleh try lg memandangkan skrg ni bersepah restoren ayam penyet kat Malaysia ni..ayam penyet Ria, ayam penyet AP, ayam penyet Express n byk lg :)

~ sesuai sgt bg yg 'lidah jawa' ~




Kaifiyat solat terawih 8 rakaat sendirian

Assalamualaikum n salam sejahtera :D

malam ni pergi terawih tak?
pergi terawih kat masjid/surau mana?
terawih berapa rakaat malam ni?
lepas terawih, moreh apa?
jom...terawih...jom terawih...

ni lah antara dialog2 yg kita selalu guna sepanjang bulan puasa kan..byk sgt word 'terawih' kita sebut ms ni...tp apa pulak maksud terawih ye??

terawih diambil drpd perkataan tarwihun yg bermaksud rehat. perasan tak setiap 4 rakaat yg kita buat kita akan berhenti rehat sebentar sambil berdoa n berzikir..haaa...sebab tu la namanya solat terawih

selalunya kita solat terawih berjemaah kat masjid atau surau kan.. senang je la ikut imam..macam mana pulak bg mereka yg tak berkesempatan nak berjemaah?

jadi..hari ni aku nak share dgn korang kaifiyat(cara) solat terawih 8 rakaat secara sendirian n solat witir 3 rakaat 2 salam :)

mula2..disebabkan kita solat sorang2..so kita buat solat terawih ni mcm solat sunat biasa tanpa selawat di setiap 2 rakaat.niatnya :

 أُصَلِّي سُنَّةَ التَّرَاوِيْحِ رَكْعَتَيْنِ لِلَّهِ تَعَالَى
sahaja aku solat sunat terawih 2 rakaat kerana Allah Taa'la

1. mulakan solat terawih 2 rakaat (rakaat pertama n ke-2)
    bacaan surah selepas Al Fatihah -rakaat pertama : At-Takasur
                                                                       -rakaat ke-2         : Al-Asr

2. sambung 2 rakaat lg (rakaat ke-3 n ke-4)
    bacaan surah selepas Al Fatihah -rakaat ke-3 : Al-Humazah
                                                     -rakaat ke-4 : Al-Fil

    bacaan doa setelah selesai 4 rakaat pertama

Ya Allah, sesungguhnya aku memohon keredhaanMu n SyurgaMu, aku memohon  perlindunganMu drpd kemurkaanMu n seksaan neraka. Ya Allah, sesungguhnya Engkaulah Maha Pengampun lg Maha Pemurah n Engkaulah yg suka memberi ampun, maka ampunkanlah kami n kedua ibu bapa kami n seluruh kaum Muslimin n Muslimat. Dgn RahmatMu, wahai Yang Maha Pengasih lg Maha Penyayang n segala puji bg Allah Tuhan seluruh alam.

3. sambung 2 rakaat lg (rakaat ke-5 n ke-6)
    bacaan surah selepas Al Fatihah -rakaat ke-5 : Al-Quraisy
                                                                       -rakaat ke-6 : Al-Ma'un

4. sambung 2 rakaat terakhir (rakaat ke-7 n ke-8)
    bacaan surah selepas Al Fatihah -rakaat ke-7 : Al-Kafirun
                                                                        -rakaat ke-8 : An-Nasr

    bacaan doa setelah selesai 8 rakaat solat terawih (sama seperti doa di atas)

selesai solat terawih..sambung pulak solat witir 3 rakaat 2 salam 

1. mulakan solat witir 2 rakaat (rakaat pertama n ke-2) dgn niat

sahaja aku solat sunat witir 2 rakaat kerana Allah Taa'la


      bacaan surah selepas Al Fatihah -rakaat pertama : Al-A'la
                                                                          -rakaat ke-2        : Al-Kafirun

2. sambung 1 rakaat lg (rakaat ke-3) dgn niat

sahaja aku solat sunat witir 1 rakaat kerana Allah Ta'ala
      bacaan surah selepas Al Fatihah -rakaat ke-3 : Al-Ikhlas
                                                                                                      Al-Falaq
                                                                                                      An-Nas 

* mulai mlm 16 Ramadhan disunatkan membaca doa Qunut seperti Qunut solat Subuh pd rakaat terakhir solat witir iaitu selepas bangun dr rukuk


Ya Allah, tunjukkan aku sebagaimana mereka yg telah Engkau tunjukkan, berikan kesihatan kpd ku  sebagaimana mereka yg telah Engkau berikan kesihatan, dan peliharalah aku sebagaimana org2 yg telah Engkau peliharakan, berilah keberkatan bg ku pd apa2 yg telah Engkau kurniakan, dan selamatkan aku dr bahaya yg telah Engkau tentukan, maka sesungguhnya Engkaulah yg menghukum n bukannya yg kena hukum, dan sesungguhnya tidak hina org yg Engkau pimpin, dan tidak mulia org yg Engkau musuhi, Maha Suci Engkau wahai Tuhan kami  n Maha Tinggi, maka bg Engkaulah segala pujian di atas apa yg Engkau hukumkan, aku memohon ampun dr-Mu n aku bertaubat kpd-Mu, dan semoga Allah mencurahkan Rahmat n sejahtera ke atas junjungan kami Nabi Muhammad n keluarganya.


ok..kaifiyat ni aku amik dr buku Panduan Sembahyang Sunat Terawih terbitan Jabatan Agama Islam Selangor Darul Ehsan. walaupun skrg ni kita berada di penghujung Ramadhan, rasa mcm dah terlambat pulak kan utk aku share benda ni..tp tb2 aku teringat kata2 hikmah ni

" bekerjalah kamu seolah-olah kamu akan hidup seribu tahun lg n beribadatlah kamu seolah-olah kamu akan mati pd esok hari"

        
kalau ada apa2 salah..harap dpt tegur aku..ok selamat beribadah di penghujung Ramadhan :)

~ banyak dugaan di saat2 akhir Ramadhan...bertahan!!! ~

Sunday, 21 August 2011

Lailatul Qadar

Assalamualaikum n selamat sejahtera..

hye followers n silent readers..sihat??10hari aku tak update blog ni..dah masuk pulak 10malam terakhir ramadhan..cepat je kan masa berlalu..jadi, jom2 gunakan masa yg ada ni utk tingkatkan amal ibadah n jadikan ramadhan ni permulaan utk berhijrah kearah kebaikan :)

entry kali ini aku nak dedicate 1 lagu dr Raihan khas utk korang. tajuknya sama mcm tajuk entry ni..jom hayati bersama muzik n liriknya~~



ok..dah dengar lagu.. jom amik tafsir Al-Quran, bukak page 598, surah Al-Qadr 


Dengan nama Allah yg Maha Pengasih, Maha Penyayang
Sesungguhnya kami telah menurunkan (Al-Quran) pd mlm qadar [1] Dan tahukah kamu apakah mlm kemuliaan itu? [2] Malam kemuliaan itu lebih baik drpd seribu bulan [3] Pd mlm itu turun para malaikat n Ruh (Jibril) dgn izin Tuhannya utk mengatur semua urusan [4] Sejahteralah (mlm itu) sampai terbit fajar [5]


hari ni dah masuk 21 ramadhan..salah 1 pendapat tentang bila berlakunya malam kemuliaan ini adalah berdasarkan 1 hadith 

Daripada Aisyah r.a. Sesungguhnya Rasulullah SAW telah bersabda: “ Berusahalah untuk mencari Lailatul Qadar pada malam yang ganjil dari sepuluh malam terakhir di bulan Ramadhan.”

jadi ni lah masanya utk kita bersungguh-sungguh berusaha utk mendapatkan kemuliaan Lailatul Qadar :)

~ renung2kan n selamat beramal  ~


Thursday, 11 August 2011

Tong Hua ~ Cinta Arjuna ~ Fairy Tales

Assalamualaikum n salam sejatera :)


Cuba korang dengar lagu ni dulu..




Ok..dengar lagu ni pulak...





Camne??Best sgt kan lagu ni!!!! Haa..kedua2nya merupakan lagu yg sama tp berbeza dr segi bahasa, lirik, penyanyi n tajuk.. 

Lagu pertama tu lagu Cinta Arjuna nyanyian Aliff Aziz. Lagu ni diadaptasi drpd lagu asal bahasa Mandarin yg dipopularkan oleh Michael Wong Guang Liang dgn tajuk Tong Hua.

Selain drpd BEST sgt dengar lagu ni...dr sini jugak lah aku ambik kesempatan belajar beberapa perkataan bahasa Mandarin yg simple n basic. Contohnya :

ni shuo - awak kata (you said)
tong hua - cerita dongeng (fairy tales)
xiang xin - percaya (believe)
wo men - kita/kami (we)
wang zi -putera (prince)
shou - tangan (hands)
wo de - sy punya (my)
tian - langit (sky)
xing xing - bintang (stars)

dan byk lagi perkataan yg boleh korang belajar sikit2..tak salah kan nak belajar bahasa lain even saaaaangatt lah bagus kalau kita dpt kuasai byk bahasa selain mother tongue sendiri


Errmmm...Bahasa Mandarin ni ada 4 tone..lain bunyi, lain lah maksudnya....huuu.. ok selamat belajar :D



Michael Wong Guang Liang n Aliff Aziz


 ~ Tong Hua dah ada..Cinta Arjuna pun dah..ermm..Fairy Tales??.....oh..Taylor Swift!! :P ~

Wednesday, 10 August 2011

ais dan tandas lelaki

Assalamualaikum n selamat sejahtera...

Entry kali ini tentang ais n tandas lelaki, apa kaitannya??Ceritanya bermula mcm ni..pagi td restaurant manager aku mintak tolong aku letak ais kat tandas lelaki iaitu dlm tempat kencing lelaki (men's urinal)...aku dgn blurr n terpinga2 terus amik ais kat kitchen sambil dlm hati bermonolog ''huh???!! kenapa kena letak ais dlm toilet??''..

Kerana sgt curious aku pun tanya cousin aku,Wawa a.k.a. Ika...dia kata ''saje nak tiru style toilet oversea...haha...eh,nak kurangkan bau la tu kot...''ok aku terima je la jawapan tu tp still tertanya2 macam mana ais tu boleh kurangkan bau busuk toilet?? sambil berazam balik rumah nant nak google..hehe

terima kasih google
 Ok..kalau korang nak tau kebanyakan tandas kat restoran akan letak ais kat men's urinal. Dorang bukan letak sikit 2-3 ketul ais je tau...dorang akan letak banyak2 sampai penuh!!kenapa ye??Haa...sebab...

- bila ais tu cair sikit2..ais tu berfungsi mcm flush yg membersihkan men's urinal tu berterusan sehinggalah semua ais tu cair
- Ais kan sejuk...jadi, suhu ais menghalang pertumbuhan bakteria kat sekeliling men's urinal 
- Lipas n lalat tak suka kat tempat sejuk beku yg ada ais...jadi, toilet pun takde lalat dan lipas
- Ais akan buat udara sekeliling men's urinal tu sgt sejuk..jadi, takde la bau busuk n hancing
- Ais jauh lebih murah berbanding urinal cake (mcm ubat gegat)


Ni la apa yg aku dpt lepas aku google..selama aku hidup sampai umur 21tahun..baru aku tau pasal benda ni...haha.Ok itu sahaja. Sekian terima kasih :)

~ fuh...lama nak fikir ayat translate bahasa Melayu ~


Tuesday, 9 August 2011

dinner plate KFC = RM13.41 incl. govt. tax

Assalamualaikum n selamat sejahtera. Hari ini aku nak bagi tau bahawa night shift manager aku baik hati..tp hari ini je kot beliau baik hati  sbb selalunya beliau suka buli aku...haha gurau2..anyway, thanx a lot to Night Shift Manager Pizza Hut Setia Alam kerana belanja Fulltime Doorperson anda dinner plate KFC...fuhhh..tu pun setelah aku buat permohonan byk kali drpd beliau... 

air pepsi, 3 ketul ayam hot n spicy, mashed potato, coleslaw n roti ban

Hari2 tgk org makan KFC n bau KFC...Kerja kat Pizza Hut tp aku terliur tengok KFC kat sebelah ni je..haha..Alhamdulillah hari ni ada org nak belanja..Semoga Allah balas jasa baik Sir Shah. Semoga selalu dpt sale sampai 10K. Semoga dpt jadi manager yg best. Amin...pesanan terakhir drpd Fulltime Doorperson Pizza Hut Setia Alam kpd Sir Shah ''selalu2 lah belanja staff2 anda makan..ok.." :D

~ Alhamdulillah...rezeki d mana2 n yg terbaik..Allah yg tentukan..percayalah!! :)~


Sunday, 7 August 2011

seminggu

Assalamualaikum n salam sejahtera...hari ini 7 ramadhan..dah SEMINGGU kita berpuasa. Cepat je kan masa berlalu..jadi, mari kita dengar lagu ini.....

Kemuliaan Ramadhan by In Team :) 



Dengar bukan sekadar suka2 ye...cuba hayati liriknya

Selamat berpuasa n ambil peluang utk tingkatkan amal ibadah sepanjang bulan Ramadhan  :D

~ apa nak buat kalau nampak org melayu Islam tak berpuasa??? ~

Kek Batik Biskut Marie

Hari sabtu ni mmg aku plan nak buat kek batik sbb nak bawak kat kampung, ada buka puasa dgn family besar. Bawak jugak sikit utk kawan2 yg kena buka puasa sambil bekerja kat Pizza Hut n bagi sikit kat kawan aku yg tlg repair laptop aku.

Kali ni aku buat siap amik gambar at almost every step sbb aku nak share dgn korang mcm mana nak buat kek batik paling simple n yummy!! :D


Sediakan bahan2

- sebungkus biskut marie
- 1 cawan susu pekat
- 1 cawan butter (aku guna half butter=125g)
- 3 cawan milo (2 1/2 cawan pun ok)


Cairkan butter dlm kuali dgn api kecil

Sebatikan dgn susu pekat n milo sikit2

Kacau guna whisk sampai tak berketul  n pekat 



Tuang selapis adunan milo td atas loyang




Susun selapis biskut marie

Ulang step ni sampai adunan milo habis



Ratakan lapisan milo yg terakhir

Dah siap boleh simpan dlm peti ais 



Inilah hasil kek batik yg dah dipotong

Sedia utk dimakan :D


Kek batik ni resepinya byk version..ada yg letak telur n tepung. Tp aku tak suka letak telur sbb aku pernah buat pastu tak jadi.haha... Klau dulu aku guna resepi mak kawan aku, kena letak gula n air. Baru2 ni aku jumpa resepi ni kat page FB Kongsi ResepiKpd yg minat baking amat digalakkan utk LIKE page tu sbb byk sgt resepi yg best2 n simple utk dicuba.

Cara nak buat pun ada byk style..selalunya aku gaul biskut2 marie tu dlm adunan milo tu jugak n mampatkan dlm loyang. Kali ni aku try buat style lapis2. Loyang tu pulak lebih baik lapis dgn plastik supaya kek mudah dikeluarkan. Ok..lepas ni kalau aku baking lg, aku try utk share dgn korang lg kat sini.

Selamat mencuba :)

~ kwn2..lepas ni boleh try buat sendiri ye :P ~

Saturday, 6 August 2011

PLS CALL 016531***6 ME ;)

mcm iklan deodorant AXE


Sepanjang aku service aku tak pernah dapat tips..kawan2 aku ada yg pernah dapat tips sampai 10rgt..wow $$$!!! How the customer can easily leaved 10rgt on the table as paying tips to the service staff??Ahaa...it is because they get FASTER SPEED-OF-SERVICE :)

~ berikan service yg terbaik tak kira siapa pun customer kita :) ~

Friday, 5 August 2011

BUKA PUASA : 1st time makan NANDO’S

     Assalamualaikum semua...puasa ke-4 aku berbuka puasa kat Nando's, Jusco Bukit Raja bersama kawan2 Pizza Hut. Inilah pertama kali aku makan kat Nando's yg bertemakan Peri-Peri Flammed Grilled Chicken..huh..apa tu?? Haaa....kalau korang nak tau Nando's ni menyajikan ayam grill pedas sebagai menu utama mereka. Peri-Peri tu pulak maksudnya cili padi, atau orang Afrika sebut sbg Pili-Pili. Tp ada lah pulak sorang budak Portugis tu pelat...haha...maka jadilah Peri-Peri atau bahasa skemanya African Bird's Eye Chilli n bahasa sainsnya pulak Capsicum frutescens...ehh ok..kalau korang nak tau cerita seterusnya boleh lah korang study kat Nando's Chickenland Malaysia n google ye...hehehe


ini promotion sempena bulan puasa..tp kitorang tak makan  set ni

     Disebabkan kitorang ni ramai..ada 9 org..kena la book table dulu n order makanan.Window shopping kat sekitar Jusco Bukit Raja sementara tunggu waktu berbuka puasa. 5minit sebelum azan Maghrib kitorang semua berkumpul kat table n masa ni la sesi bergambar kitorang..hehe :D


cutleries,tissue n kurma almond

ingatkan kat PH je guna gelas ni..haha



inilah antara hidangan kami :D


     Erkk??!! Rasanya cam pelik2 jugak la..pedas2 masam camtu...tp bila dah lapar semua sedap n semuanya habiss...Alhamdulillah..kenyang!! :)


inilah yg masuk dlm perut kitorang seramai 9org..nyum3 :)


     Tiera, Fendi, Kyra, Madihah, Wawa, Sir Wan, Miss Nurin n Qila...terima kasih byk2. Enjoy buka puasa dgn korang :D 

~ Kpd yg suka makan pedas2...aku suggest korang try makan kat Nando's n amik Extra hot peri n order air minum secukupnya!! ~