Saturday, 23 February 2013

Puding Trifle #2 : resepi aku

setelah berulang kali aku buat puding trifle guna resepi mak cik aku, maka terhasil lah resepi puding trifle aku sendiri. cehhhh.. takde la resepi sendiri sangat. cuma aku ada ubah sikit beberapa sukatan dan cara-cara penyediaannya.



ok...jom try!!

1st layer : kek

bahan : kek. apa2 jenis kek. kebiasaan orang menggunakan swiss roll cake perisa coklat. kalau korang nak guna perisa pandan ke coffee ke strawberry pun boleh. nak guna spongue cake pun ok. kalau rajin, aku buat kek coklat sendiri. kalau nak cepat, aku beli je swiss roll cake perisa coklat

cara : potong kek dengan ketebalan yang sama. susun kek dalam bekas. kalau nak potong petak2 pun boleh. tabur je dalam bekas. ok lapisan pertama trifle dah siap!


2nd layer : kastard

bahan : 
1000ml susu segar. aku selalunya guna sekotak besar fresh milk dutch lady
50g tepung kastard. tak kesah brand apa. kalau takde scale, agak2 dalam separuh cawan
100g gula pasir. kadang2 aku pun malas nak amik scale dan timbang. agak2 je dalam 1 cawan
1 biji kuning telur. putih telur tu simpan la. boleh buat pavlova
1 sudu teh esen vanilla


cara : amik periuk. masukkan semua bahan tu dalam periuk. kacau dia bagi sebati dulu. lepas tu baru la letak atas dapur. api maximum kecik tau.

kacau selama 15-20minit sampai pekat. kacau  je..kalau tak, kastard boleh hangus. aku pernah mengalaminya..hehehe. mula2 tu cair sangat dan banyak buih. dalam minit ke 15 tu dah mula nak pekat, buih pun dah kurang dan nampak licin. dah pekat boleh la tuang atas kek yang kita susun tadi.


test kepekatan
kastard jatuh dalam air dalam bentuk bulat dan tak berderai


tips : makcik aku cakap kalau nak tau kastard tu dah cukup pekat. korang amik setitik. titiskan dalam bekas jernih yang ada air. kalau kastard tu jatuh dalam air dan berderai. maksudnya belum cukup pekat la tu. kalau kastard tu jatuh dalam air dan bulat je bentuknya. tahniah, dah ok dah tu!

buah-buahan koktel sebagai penyeri!
toskan buah-buahan koktel dalam tin. amik buah je. airnya tu boleh la korang simpan. kalau ada tetamu datang. boleh bancuh dan hidang...hehehe. ok tabur buah-buahan koktel atas lapisan kastard. so, lapisan kedua trifle kita dah settle!


3rd layer : jelly

bahan : instant jelly powder. aku suka guna instant jelly perisa stawberry brand nona. sebabnya sedap dan senang! :) 

cara : ikut je instructions kat belakang kotak jeli tu. selalunya aku akan lebihkan sikit sukatan air





selasih pula sebagai penyeri!
amik selasih. 1 sudu besar pun dah cukup. rendam dalam air panas kejap. dah kembang boleh la tabur atas jeli. 

ok dah siap semua layer. boleh masukkan dalam peti sejuk. makan trifle sejuk2 memang sedap dan yummy!

walaupun aku dah modify resepi asal tapi rasanya masih sama. kastard pun lembut dan rasa lemak manis. resepi ni jugak yang aku guna untuk jual kat bazaar ramadhan hari tu

lepas ni aku nak share beberapa tips macam mana nak buat trifle dengan mudah,jimat masa dan jimat bahan.

bajet chef pulak nak bagi tips :P

3 comments:

Anisa Anuar said...

wahhh....nampak sedap... pernah buat jugak...tp org guide la..hihi...

p/s si hello kitty nak jd doktor gigi dan chef ea...

shima said...

si hello kitty nak jd doktor gigi n bukak bakery :)

Nana said...

Assalam...
terima kasih kerana berkongsi resepi..
mohon halalkan...nak copy resepi ni...
semoga Allah sahaja ygg dpt membalasnya

Post a Comment