Sunday, 7 August 2011

Kek Batik Biskut Marie

Hari sabtu ni mmg aku plan nak buat kek batik sbb nak bawak kat kampung, ada buka puasa dgn family besar. Bawak jugak sikit utk kawan2 yg kena buka puasa sambil bekerja kat Pizza Hut n bagi sikit kat kawan aku yg tlg repair laptop aku.

Kali ni aku buat siap amik gambar at almost every step sbb aku nak share dgn korang mcm mana nak buat kek batik paling simple n yummy!! :D


Sediakan bahan2

- sebungkus biskut marie
- 1 cawan susu pekat
- 1 cawan butter (aku guna half butter=125g)
- 3 cawan milo (2 1/2 cawan pun ok)


Cairkan butter dlm kuali dgn api kecil

Sebatikan dgn susu pekat n milo sikit2

Kacau guna whisk sampai tak berketul  n pekat 



Tuang selapis adunan milo td atas loyang




Susun selapis biskut marie

Ulang step ni sampai adunan milo habis



Ratakan lapisan milo yg terakhir

Dah siap boleh simpan dlm peti ais 



Inilah hasil kek batik yg dah dipotong

Sedia utk dimakan :D


Kek batik ni resepinya byk version..ada yg letak telur n tepung. Tp aku tak suka letak telur sbb aku pernah buat pastu tak jadi.haha... Klau dulu aku guna resepi mak kawan aku, kena letak gula n air. Baru2 ni aku jumpa resepi ni kat page FB Kongsi ResepiKpd yg minat baking amat digalakkan utk LIKE page tu sbb byk sgt resepi yg best2 n simple utk dicuba.

Cara nak buat pun ada byk style..selalunya aku gaul biskut2 marie tu dlm adunan milo tu jugak n mampatkan dlm loyang. Kali ni aku try buat style lapis2. Loyang tu pulak lebih baik lapis dgn plastik supaya kek mudah dikeluarkan. Ok..lepas ni kalau aku baking lg, aku try utk share dgn korang lg kat sini.

Selamat mencuba :)

~ kwn2..lepas ni boleh try buat sendiri ye :P ~

6 comments:

dryuliana said...

Assalamualaikum Shimah,
Saya suka sgt resipi ini. Maklumlah duduk sini sorang2 kalau ada resipi simple macam ini bolehlah cuba. Baru bermakna duduk rumah sewa jika dapur berasap.

Kalau sudi, kongsikan juga resipi lauk pauk yang simple. Agak2 susu dan milo banyak tu manis sangat tak kek? Tak suka maniss....

Trm ksh

terra_kiut said...

nt tme raye nk sruh mak wt la \^_^/

Hashimah binti Ismail said...

wsalam kak yuli...kalau xsuka manis boleh kurangkan susu pekat.milo kena byk utk pekatkan adunan..bila pekat,biskut pun melekat :)buat masa ni sy tak minat nak masak lauk...hehe.kalau ada sy share.thanx :D

terra jgn suruh mak ko buat...try buat sndiri..hehe :P

dryuliana said...

alright ;) esok nak beli barang dan try resipi ni. ;)

percetakan jakarta said...

keren

pemeliharaan mesin said...

bagus

Post a Comment