Monday, 29 August 2011

Tat Nanas gulung~~

Assalamualaikum n salam sejahtera semua :)


ok..tak nak cakap byk2..jom buat tat nanas gulung!

seketul butter
3 sudu besar gula icing
3 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung castard
sebiji kuning telur
esen vanilla
jem nanas
pam acuan tat gulung no. 170

pukul butter n gula sampai kembang
masukkan kuning telur n esen vanilla n pukul lagi

masukkan tepung sikit2
uli sampai jd doh yg sgt lembut

masukkan doh dlm acuan
pam kan doh dgn corak garis2 di bawah n permukaan rata di atas
letakkan jem nanas di atas permukaan rata n gulungkan

susun atas tray n sapukan kuning telur atas tat 

bakar pd suhu 175.c selama 15-25minit
* aku bakar 10minit je pun dah hampir hangus sbb oven baru sgt panas
ok mcm biasa ini adalah resepi dr Biha..disebabkan stok nanas kat kebun abah aku dah habis..mak aku pun beli nanas yg dah siap jd jem instead of beli nanas yg belum jd jem..haha 

walaupun pd rupa..kuih tat nanas gulung yg aku buat ni tak layak utk dijual tp rasanya sgt lembut n rapuh..nyum3 :D..korang boleh try resepi ni klau nak tau rasanya atau.........datanglah beraya rumah aku!! 

esok raya kan??....selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir n batin :)

~ huhu..ramadhan bakal berakhir :'( ~


3 comments:

ANISA said...

antara kuih raya yang mesti ada...

Hashimah binti Ismail said...

wajib ada setiap rumah hehe :)
selamat hari raya nisa
maaf zahir batin

armouris said...

kalau suka nanas jom minum Kopi Nanas

Post a Comment