Sunday, 30 October 2011

Kek Coklat Kukus Nyum3

Assalamualaikum n selamat hari ahad :)

Hari ni hari ahad..esok dah hari Isnin. so hari ni dah kena siap2 nak balik kolej sebab esok pagi2 dah ada kelas. sebelum tu.. jom tengok wall fb aku!! (tiba2 je)

ni la bila budak dental dah masuk clinical year...
waiting list lah..request patient lah..
FTA (Failed To Attend - istilah untuk patient yang tak datang walaupun dah janji nak datang :( )
ortho (subjek orthodontics) - buat masa ni kitorang belajar bending2 wire untuk buat retainer
comments tak habis lagi...kat bawah ni ada sambungannya...

ni la roomates aku...sorang mek kelate sorang lagi budak ganu
cuti pendek2 ni dorang tak balik kampung
memang tiap minggu aku tinggalkan dorang kat bilik...ha ha ha padan muka :P
mengenangkan roomates aku yang hampir seminggu aku tak jumpa, tambah2 pulak hampir setiap minggu dorang request kek coklat n kek batik dr aku... dengan sukacitanya n berbesar hati aku pun buat la kek coklat ni special untuk dorang :D 
comot2 pun yummy ok :)
meh2 ikut aku masuk dapur..aku buat live tutorial step by step macam mana nak buat kek coklat kukus nyum3 ni
step pertama
sediakan bahan2 yg simple
- 1 1/4 cawan tepung gandum (diayak dengan 1 sudu teh baking powder n sodium bicarbonate)
- 3/4 cawan serbuk koko
- 1 cawan brown sugar
- 1 cawan minyak
- 1 cawan susu coklat
- 1/2 cawan susu pekat
- 3 biji telur + 1 sudu teh esen vanilla
step ke-2
step ke-3
step ke-4
step ke-5
step ke-6 (topping)

step ke-7
makan! nyum3 :O
* mintak maaf ye my roomaates..aku dah makan dulu hehe
dengan itu berakhirlah sesi baking kita untuk kali ini...entry ini special untuk my roomates, Nur Atterrah Dayana Mohd Zali n Norhazlinda Mat Zin (resepi dah ada...so lepas ni korang pulak baking kek untuk aku :P ) 

ni lah roomates aku
Terra n Linda
pagi2 lg kitorang suka sentap2
tp tu lah yg membuatkan kitorang kuat!
sayang korang :X
''Selemah-lemah manusia ialah orang yang tak boleh mencari sahabat n orang yang lebih lemah dari itu ialah orang yang mensia-siakan sahabat yang telah dicari'' ~ Saidina Ali ~
             


7 comments:

dryuliana said...

banyak juga minyak 1 cawan. manis ok x? nak cadangkan kurang gula?

shima said...

hmm...agak la tp selaunya mmg standart buat kek guna 1 cwn minyak / seketul butter..tengok jenis kek jugak

sy pernah terfikir nak buat kek guna artifial sugar..hehe

Izyan Zainuddin said...

Bila nak bagi akak rasa? Hee ^^

Norasikin said...

kim salam kat roomate. pesan kat diaorg, lepas ni buat sendiri.

terra_kiut said...

omey angat rumate2 shima >.<

shima said...

kak izyan:hehe next time mungkin

terra: :P

Cik Madi said...

nakkkk !! nak buat sendiri malas ! :p

Post a Comment