Sunday, 6 November 2011

Kek Lapis Masam Manis Hawflakes

Assalamualaikum n Hepi Holiday

First of all aku nak ucapkan 'Selamat Hari Raya Aidiladha 1432H'..aku cuti selama seminggu (banyak pulak Fak Dental bagi cuti tahun ni) jadi, aku dengan rajinnya nak study baking pada hari raya ni

Ok puan2 pastikan anda semua bersedia dengan pen n kertas. sebelum tu jom tengok apa yang kita nak baking hari ni

~ kek lapis masam manis hawflakes :D ~
jom tengok pulak macam mana cara2 nak buat kek lapis kukus ni

1 cawan butter
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk biskut kraker (blender)
4 biji telur (asingkan putih n kuning)
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh ovalette
sepeket asam Hawflakes
pewarna makanan (hijau n merah)
pukul gula n butter sampai kembang
masukkan putih telur n pukul sampai kembang
lepas tu..kuning telur pun pukul sampai kembang
masukkan esen vanilla, ovalette n susu pekat manis
masukkan tepung gandum, serbuk biskut n baking powder yang telah diayak bersama2
bahagikan adunan kepada 2
letak pewarna
tak kesah pun nak letak warna apa
amik 3 sudu adunan
ratakan lapisan
susun asam hawflakes

*lenserkan loyang n lapik dengan kertas
*panaskan periuk kukus sebelum mengukus
*tutup loyang dengan aluminium foil semasa mengukus
lapisan yang dah masak lepas kukus selama 5-10minit
* cucuk dengan  garfu atau lidi, kalau bersih dah masak la tu
haha..banyak pulak aku cucuk2
buat lapisan seterusnya
lapisan kedua agak lama sikit nak masak berbanding lapisan pertama
lapisan terakhir nanti kukus lama sikit (15-20minit) utk pastikan semuanya masak
dah siap!
keluarkan dari loyang n sejukkan
*lapisan atas sekali takde asam hawflakes sebab dah habis :(
try potong n rasa
* lapisan awal2 nipis je n banyak asam hawflakes
*haha..lapisan atas lebih tebal sebab nak siapkan cepat2 n asam hawflakes dah tak banyak
aku tak mahir lagi nak buat kek ni..banyak lagi yang kena belajar n betulkan. macam2 cara nak buat kek ni kalau kita google. tapi aku try resepi dr SINI sebab simple n bahan2 pun tak banyak sangat

ok..selamat mencuba :)

5 comments:

tunku aisyah said...

syim masuk masterchef la pasni.hehe

nurul amira said...

waa nampak sedap laa cimot :)

ANISA said...

ni macam boleh try je ni...suka2!!

fadh leyanie said...

eceh,,jadi chef,,boleh la nak mencuba buat
menarik :P

shima said...

kak chah: belum master lg nak buat kek ni
mira: yummy!
nisa: try la nisa...simple je
fadh: cuba buat fadh!!..bahan simple je..yg leceh nya kena buat lapis2

Post a Comment