Tuesday, 31 January 2012

siapa nak makan kek ni?

Assalamualaikum dan hello semua :)

ini ialah kek red velvet yang aku cuba buat untuk pertama kalinya pada minggu lepas. kalau tengok gambar kek ni pun dah boleh tau dah kek ni tak berapa menjadi sangat. lapisan bawah tu macam bantat sikit, lapisan atas tu sedap lagi kalau dimakan walaupun ada jugak kekurangannya. topping cream cheese nya sahaja yang aku rasa sangat sedap. 

sebenarnya aku bakar kek ni dalam oven yang aku belum lagi fahami ragamnya.  aku bakar ikut resepi, 175 darjah celcius selama 25minit. keluarkan je dari oven lapisan atas sekali nampak dah masak, bila cucuk guna garfu....uhhh, cair lagi! :( . maknanya tak masak lagi la tu...hampa sangat masa tu. tapi tak putus asa. bakar la balik dalam oven sampai dalamnya masak. kalau tengok balik gambar atas ni, lapisan paling luar kek tu nampak warna coklat2 kan..ha..geseng (hangus) la tu. 

lepas tu, aku pun tunggu kek ni sejuk. belah jadi dua lapis. then, sapu topping cream cheese. nasib baik topping sedap, boleh cover kek yang tak menjadi sangat ni. kek ni rasanya ok je, cuma teksturnya sahaja yang tak berapa cantik. lapisan bawah tu ada part yang bantat dan sangat padat teksturnya. jadi, bila makan rasa sangat muak. 

ini red velvet Google...nampak sedap kan
kat rumah ni aku je la yang makan kek tu. mak abah aku mana la nak layan sangat makan2 kek ni. abang aku pun tak heran dengan kek. akak aku pulak tengah pregnant, memang sangat menjaga pemakanannya. aku bagi kat kucing..kucing hidu2, lepas tu blah..nak bagi jiran2? tak payah la. kalau cantik dan sedap takpe jugak kan nak bagi jiran2. 

aku try jugak habiskan kek ni sikit2. tak kan nak buang. bahan2 kek mahal okey.. eh..ke ada siapa2 nak tolong aku habiskan kek ni?sekarang, ada lg 1/4 bahagian yang belum aku makan..so, my last word..

ada siapa2 nak makan kek ni tak??(while stock last)

* ceh, dah macam juri masakan pulak nak komen2 rasa makanan :P
lepas ni aku try kukus pulak...agak2 jadi tak ye?

2 comments:

pha is said...

err... tak layan kek jugak... so, x dapat la nk tolong habiskan... heheh

gal said...

Tak pernah makan red velvet! Shim, once you perfect it, i'll be the first to finish it! Lol...

Post a Comment