Tuesday, 4 February 2014

cerita kerja part time : Cashier di Giant Hypermarket

setelah interview...

kakak Supervisor : ok..awak boleh start kerja esok. datang pukul 5.30ptg ye pakai baju kemeja putih, tudung hitam, seluar hitam dan kasut pun hitam.

aku : err...ok

sampai rumah aku pun selongkar la almari baju cari kemeja putih. tak pernah2 ada kemeja putih. baju kurung putih sekolah ada lah. seingat aku hari pertama kerja, bapak aku hantar. nampak tak pengorbanan mak ayah kat situ. duit gaji nanti jangan lupa bagi sikit tau. walaupun aku anak bongsu, aku tak manja sangat. aku independent tau hehe. hari2 seterusnya aku pergi kerja naik bas. kena punch card hari2 pukul 5.30pm. jadi tiap hari jugak la pukul 3.00pm aku dah start siap2 nak pergi kerja. naik bas memang amik masa. kena jalan kaki dari rumah ke bus stop dan tunggu bas sampai kat bus stop. bila bas tu dah penuh dengan penumpang baru dia jalan. nak tunggu penuh pun kena tunggu. sebab tu kena siap awal2.

hari pertama, kerja aku bosan sikit la. biasa la pengenalan lagi. kerja aku tolong Cashier masukkan barang dalam plastik. tapi kerja ni bukan yang semudah yang disangkakan. aku diajar untuk masukkan barang2 dalam plastik dengan mengasingkan barang kering dan barang basah, makanan dan bukan makanan. contohnya kita boleh masukkan megi, coklat, biskut dan garam dalam plastik yang sama. elakkan bungkus ayam dan tepung dalam plastik yang sama walaupun keduanya makanan. sebab ayam tu bahan basah, manakala tepung tu bahan kering. selipar dan gula perlu berada dalam plastik yang berasingan. sebab selipar tu bukan makanan, gula tu makanan walaupun keduanya kering. kalau barang2 berat macam beras tu payah jugak la nak masukkan dalam plastik. kalau barang kaca macam kicap pulak kena hati2. fragile kan, kalau pecah siapa pulak yang kena bayar.



nampak macam senang kan tapi kerja ni perlukan kecekapan jugak la. bila orang tengah beratur panjang kat kaunter, customer pulak shopping penuh 1 troli, masa tu la kita kena cekap memilih barang yang nak masukkan dalam plastik yang sama dalam masa yang sama kena susun dalam plastik tu elok2 supaya dapat mengoptimumkan penggunaan plastik. haaa...kalut jugak la awal2 tu. tapi setiap yang payah dan kekalutan tu ada je cara yang memudahkannya. Cashier2 yang dah lama kerja banyak tolong kitorang yang baru kerja ni. dorang semua ramah dan sedia membantu. membuatkan aku pun takde la segan sangat nak mintak tolong.

habis kerja pulak pukul 10 malam. biasa la pasaraya kan tutup pukul 10malam. eh tapi pukul 10 tu belum boleh punch card lagi. Cashier semua kena masuk dalam bilik duit untuk kira duit. tapi aku yang baru kerja ni boleh dah balik. bapak aku la yang jemput balik. dan aku baru difahamkan yang kerja aku ni part time kontrak untuk chinese new year. selama 1bulan setengah la kerja aku dari pukul 530ptg sampai 10malam. ni lah pengorbanan bapak aku, kena jemput anaknya balik kerja tiap malam.

walaupun bapak kita tak pernah cakap ' i love u my anak' tapi dengan cara ni lah dia tunjuk betapa sayangnya dia kat kita. ok next episod aku akan cerita betapa bestnya jadi cashier pegang banyak duit beribu2..ting ting ting!!!

3 comments:

nurul amira said...

comelnya kecik2 jadi cashier.hehehe

shima said...

nak tunggu besar..bila tu mira?

kiDsLife said...

Hey bole tao part time cashier bpe rm/hour ?

Post a Comment