Thursday, 30 January 2014

cerita kerja part time : mencari kerja di Klang Parade

Salam..

aku bila dah cuti ni duduk rumah je lah. bosan jugak kalau cuti lama2 tapi asyik menghabiskan beras je kerjanya kat rumah. jadi, setiap kali cuti panjang selalunya aku akan kerja part time untuk mengisi masa terluang, disamping menimba pengalaman dan mengisi poket dengan wang pendapatan.lagipun bapak aku amat menggalakkan anak daranya ni kerja part time bila cuti panjang. bosan kot tengok anaknya asyik tidur je..hahaha

pengalaman pertama aku kerja part time ialah jadi cashier kat Giant Hypermarket, Klang Parade. masa tu baru habis SPM. sementara menunggu result dan sambung belajar ke tahap seterusnya, ada lah dalam 5 bulan cuti. aku rasa boleh jadi gila kebosanan jugak la kalau tak buat apa2 dalam tempoh masa tu.

jadi, aku dengan seorang kawan rapat aku, nama dia Ayu pergi ke Klang menaiki bas awam. bas awam sekarang namanya Bas Seranas, tambang 70sen dari Meru boleh sampai Klang. aku pun tak ingat la zaman aku lepas SPM tu nama bas sama ke tak. ok..lepas tu aku dengan Ayu pun turun la kat Klang Parade. masa tu tahun 2008, awal tahun lagi. Setia Alam belum wujud lagi, hutan pokok kelapa sawit je yang ada. jadi, Klang Parade ni kira mall paling gah dan paling dekat la dengan penduduk2 Meru. nak shopping ke, bowling ke, dating ke, makan KFC, McDonalds pun kat Klang Parade je yang paling dekat. kalau tak silap aku naik bas ke sana ada lah dalam 1 jam lebih sebab bas banyak tempat dia berhenti amik penumpang. kalau kereta ke sana amik masa dalam 30minit kot.

google punya gambar


sampai je kat Klang Parade, aku dengan Ayu pun round2 la kat semua kedai yang ada. buat muka tebal la tanya ada vacancy tak. bukan setakat McDonalds, Secret Recipe, kedai buku, kedai kasut je kitorang redah, pusat karaoke pun kitorang try. kebanyakan kedai masa tu tengah takde kosong. kitorang kira lambat jugak mintak kerja sebab masa tu dah bulan Januari. SPM paling awal habis pertengahan November. maksudnya budak2 SPM lain dah rembat semua kerja kosong kat sana. hmm...mungkin. lokasi terakhir kat Klang Parade tu kitorang ke Giant Hypermarket bawah tanah. ada la staf yang layan kitorang suruh isi borang. kitorang pun bantai je la isi. dapat ke tak dapat tu lain cerita.

dalam beberapa hari lepas tu, aku dapat panggilan telefon dari Giant. katanya suruh datang ke sana untuk interview. teruja la jugak masa tu dan aku terus telefon Ayu. tapi Ayu tak dapat panggilan pun. katanya mungkin sebab alamat rumahnya kat Bukit Kapar, lebih jauh dan susah nak datang kerja nanti.

esoknya aku pergi interview dengan mak aku. naik bas. nampak tak betapa berdikarinya kami. nak pergi mana2 masa tu naik bas je. duduk pun berhimpit, macam2 bau ada. kadang2 rasa macam kitorang ni foreigner sebab mostly penumpang bas tu bukan warga Malaysia.

eh ok2..sambung cerita. alaa...interview tu takde la serius sangat pun. kakak Supervisor tu tanya pernah ada pengalaman kerja ke tak lepas tu suruh jawab soalan matematik sebab kerja yang dia nak bagi tu Cashier. tapi Cashier pun nak kira nanti tekan2 mesin je pun, bukannya congak. bila aku fikir2 balik rasionalnya nanti kita kena kira duit. dari sini kita nampak ye betapa pentingnya subjek Matematik. nak mintak kerja part time macam ni pun dia nak kita pandai Matematik dan ada orang bagitau aku pemilihan pelajar ke Matrikulasi pun berdasarkan result SPM subjek Matematik. sebagai contoh seorang pelajar dengan keputusan SPM 2A dan yang A tu Matematik, maka beliau telah dipilih untuk ke Matrikulasi. seorang pelajar lagi dengan keputusan SPM 5A tapi matematik dapat D, maka dia tak dapat Matrik. kalau dapat pun mungkin PDT (Program Dua Tahun).

aku tau aku dah lari topik sangat. takpe next time aku cerita pulak macam mana aku menempuh hari2 aku sebagai seorang Cashier di Giant Hypermarket ketika berumur 18tahun.

tunggu episod akan datang...




No comments:

Post a Comment