semperit @ dahlia @ bunga cina
nama punya lah banyak tp ni lah pertama kali aku try buat kuih ni
aku suka kuih ni sbb dia lembut melt in mouth, tak manis sgt so mesti ada ceri atau apa2 yg manis kat atasnya
ok ini resepi dr kawan aku yg tak pernah lokek ilmu n resepi utk dikongsi bersama iaitu Nabiha Jabid :D
300g butter
140g gula icing
100g tepung jagung
160g tepung castard
240g tepung gandum
2 biji kuning telur
-pukul gula n butter sampai kembang
-masukkan telur n pukul lg
-masukkan tepung
-uli doh
-masukkan dlm acuan pam
-pam kan atas tray
-letak ceri
-bakar 175.c selama 15-20minit
gula icing 140g n seketul butter + 50g (300g butter) |
ceri dah potong kecik2 utk hiasan |
acuan bunga dahlia |
sebelum bakar dlm oven macam cantik kan aku buat..hehe |
lepas bakar mcm kembang n penyek sikit hahaha..kelakar la plak |
finally..this is my 1st trial of semperit...rupa tak berapa nak cantik la kalau nak banding dgn semperit yg beli tp rasa tu dah ada dah..Alhamdulillah..thanx Biha for the recipe :)
~ tat nanas gulung..coming soon ~
3 comments:
baking with trial n error
selamar hari raya fatin :)
post sikit kat pilah nie...hehehe..
macam menarik je...
nisa...amik je yg kat sini :P hehe
Post a Comment