lama tak update blog dan dah lama jugak tak blogwalking..oh aku bukan lah blogger yang baik :( dan ye memang dah lama sangat lah aku tak share baking life aku dengan korang kan..jadi mari ikut aku ke dapur untuk menyaksikan macam mana nak buat blueberry cheesetart.
this is my 2nd attempt :D |
ok mula2 kita study dulu bahan2 dan resepi ni kat SINI..bila dah faham, boleh lah kita mulakan!!iyarrrgghhhh(macam nak berperang)
cara buat pastri tart
pukul margerin + gula icing hingga sebati tak payah kembang sangat |
masukkan telur + esen vanilla pukul sampai sebati |
disebabkan aku guna margerin planta instead of butter so aku letak susu tepung untuk bagi rasa lemak |
masukkan tepung |
uli2 sampai jadi doh |
sediakan acuan tart yang telah dilenser margerin |
aku buat bulat kecik2 letak dalam acuan |
penyek2 sampai jadi bentuk pastri tart yang comel penyek2?? |
ok dah comel cucuk dasar tart dengan garfu supaya tak kembang katanya |
oven aku pelik sikit so aku bakar 165degree celcius selama 8minit kalau betul dah masak, memang senang je nak keluarkan dari acuan |
cara buat cheese + blueberry filling
pukul krim keju + margerin + gula pasir margerin aku tinggal sikit je, tak sampai 2sudu pun |
masukkan telur + thick cream i am using Paul's thick cream for my homemade cheesetart :D |
masukkan tepung |
kacau2 sampai jadi macam ni |
susun tart shell atas tray |
letak blueberry filling sikit |
letak cheese tadi |
lepas tu sukahati la nak nak buat bentuk apa pun atas tu guna blueberry filling lagi |
oven aku kan pelik aku bakar 165degree celcius selama 8minit juga |
menurut pembacaan aku kalau nak tau cheese tu dah masak sentuh guna jari kalau tak melekat + tak lembik, dah masak la tu |
err..cheese tu ada lebih pulak..simpan..nak buat apa ye?
4 comments:
saya suka tart ! serious ;) boleh lah try nnti ! thanks share ! :)
Dari segi rupa mmg sempurna sangat. Meh bg rasa sekeping dua. Lama benar tak makan cheese tart
teringat pulak masa first year dulu, lecturer dosage ajar cara buat kek, pakai bahan2 yang kami guna dalam lab dosing farmasi.. hehehe
miss S: boleh try n perlu byk bersabar..hehehe
norasikin: tq chef!! :)
pha is: mesti best belajar campur2 bahan
Post a Comment