First of all aku nak ucapkan 'Selamat Hari Raya Aidiladha 1432H'..aku cuti selama seminggu (banyak pulak Fak Dental bagi cuti tahun ni) jadi, aku dengan rajinnya nak
Ok puan2 pastikan anda semua bersedia dengan pen n kertas. sebelum tu jom tengok apa yang kita nak baking hari ni
~ kek lapis masam manis hawflakes :D ~ |
jom tengok pulak macam mana cara2 nak buat kek lapis kukus ni
pukul gula n butter sampai kembang |
masukkan putih telur n pukul sampai kembang lepas tu..kuning telur pun pukul sampai kembang |
masukkan esen vanilla, ovalette n susu pekat manis |
masukkan tepung gandum, serbuk biskut n baking powder yang telah diayak bersama2 |
bahagikan adunan kepada 2 letak pewarna tak kesah pun nak letak warna apa |
amik 3 sudu adunan ratakan lapisan susun asam hawflakes *lenserkan loyang n lapik dengan kertas *panaskan periuk kukus sebelum mengukus *tutup loyang dengan aluminium foil semasa mengukus |
lapisan yang dah masak lepas kukus selama 5-10minit * cucuk dengan garfu atau lidi, kalau bersih dah masak la tu haha..banyak pulak aku cucuk2 |
buat lapisan seterusnya |
lapisan kedua agak lama sikit nak masak berbanding lapisan pertama lapisan terakhir nanti kukus lama sikit (15-20minit) utk pastikan semuanya masak |
dah siap! keluarkan dari loyang n sejukkan *lapisan atas sekali takde asam hawflakes sebab dah habis :( |
try potong n rasa * lapisan awal2 nipis je n banyak asam hawflakes *haha..lapisan atas lebih tebal sebab nak siapkan cepat2 n asam hawflakes dah tak banyak |
ok..selamat mencuba :)
5 comments:
syim masuk masterchef la pasni.hehe
waa nampak sedap laa cimot :)
ni macam boleh try je ni...suka2!!
eceh,,jadi chef,,boleh la nak mencuba buat
menarik :P
kak chah: belum master lg nak buat kek ni
mira: yummy!
nisa: try la nisa...simple je
fadh: cuba buat fadh!!..bahan simple je..yg leceh nya kena buat lapis2
Post a Comment