ok..tak nak cakap byk2..jom buat tat nanas gulung!
seketul butter 3 sudu besar gula icing 3 cawan tepung gandum 1 sudu besar tepung castard sebiji kuning telur esen vanilla jem nanas pam acuan tat gulung no. 170 |
pukul butter n gula sampai kembang masukkan kuning telur n esen vanilla n pukul lagi |
masukkan tepung sikit2 uli sampai jd doh yg sgt lembut |
masukkan doh dlm acuan pam kan doh dgn corak garis2 di bawah n permukaan rata di atas letakkan jem nanas di atas permukaan rata n gulungkan |
susun atas tray n sapukan kuning telur atas tat |
bakar pd suhu 175.c selama 15-25minit * aku bakar 10minit je pun dah hampir hangus sbb oven baru sgt panas |
ok mcm biasa ini adalah resepi dr Biha..disebabkan stok nanas kat kebun abah aku dah habis..mak aku pun beli nanas yg dah siap jd jem instead of beli nanas yg belum jd jem..haha
walaupun pd rupa..kuih tat nanas gulung yg aku buat ni tak layak utk dijual tp rasanya sgt lembut n rapuh..nyum3 :D..korang boleh try resepi ni klau nak tau rasanya atau.........datanglah beraya rumah aku!!
esok raya kan??....selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir n batin :)
~ huhu..ramadhan bakal berakhir :'( ~
2 comments:
antara kuih raya yang mesti ada...
wajib ada setiap rumah hehe :)
selamat hari raya nisa
maaf zahir batin
Post a Comment